Pagina's

maandag 23 september 2013

Een heerlijke twist aan Confituur.

Druiven- appelconfituur met laurier en rozemarijn.

Een super lekkere variant op een gewone confituur. Voor wie eens dat extraatje op zijn brood wil. Ik heb hem verleden jaar gemaakt als presentje in de kerstmand en ik heb alleen maar positieve commentaar gekregen. Iedereen wilde nog een potje. Dus.... Hij is geslaagd en staat hier nu tussen de gewone potjes confituur te blinken.

Ingrediƫnten:
750gr blauwe druiven.
2etl citroensap
Circa 750gr goudrenetten (of jonagold)
1kg geleisuiker 1:1
4 takjes verse tijm (ongeveer 2 volle eetlepels)
En 2 blaadjes laurier.

Bereiding:
Was de druiven en doe ze in een pan. (zonder steeltjes)
Stamp ze helemaal kapot met een aardappelstamper.
Breng aan de kook en laat 5 tot 10 minuten zachtjes sudderen.
Zet een zeef op een andere kookpan en werk er de druiven doorheen.
(tip als je geen pas vitte hebt? Gebruik dan een soeplepel en doe telkens een beetje druiven in de zeef en stamp ze goed aan zodat je al het sap eruit perst).
Weeg het druivensap af en indien nodig leng je aan met water. Je moet 500gram sap hebben. Indien je meer hebt mag dat ook? Maar niet meer dan 600gram sap op 1 kilo suiker nemen.
Doe het citroensap bij het druivensap.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in partjes.
Weeg 500gr appelpartjes af en snijd ze in kleine blokjes.
(tip: doe de gesneden blokjes onmiddellijk in het druivensap om verkleuring te voorkomen)
Voeg de suiker toe en breng alles aan de kook. Blijf goed doorroeren zo nu en dan.
Pluk de tijmblaadjes van de stengels en doe ze samen met het laurier bij het fruit.

De kooktijd van de suiker begint als het fruit KOOKT!!! Niet eerder gaan timen.
Kook voor 4 minuten goed door en zet daarna het vuur uit.
Schep indien gewenst het schuim van de confituur (moet niet, oogt alleen mooier in de potjes)
Doe de confituur in steriele glazen potjes, sluit het deksel en laar ze voor 5 minuten onderste boven staan. Draai na 5 minuten weer om. Ze zijn nu verzegeld.(Maar pas op!!! HEET)
Maak de potjes schoon, voorzie van een leuk etiket en genieten maar.

 
 
 


De confituur kan op een droge koele donkere plaats minstens een jaar bewaard blijven. Smakelijk!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten